Leerlijn spoed en intensieve zorg

Het "Spoedcamp" voor de verwijsklinieken en spoed- en intensieve zorg klinieken is in het leven geroepen door Theo van den Herik en Kris Gommeren. Het doel is om dierenartsen en paraveterinairen de nodige tools aan te reiken om met een zeker gevoel spoed- en kritische zorg patiënten te ontvangen.

Door middel van verschillende trainingsdagen, waarbij minstens de helft van het personeel van de kliniek aanwezig is, worden de belangrijkste aspecten van spoed- en intensieve zorg besproken. De besproken topics worden steeds in de context van het diergeneeskundige centrum besproken, met aandacht voor de mogelijkheden en limieten in het diergneeskundige centrum. De opleidingsdagen vinden maandelijks plaats, zodat het diergeneeskundige team de tijd en mogelijkheid heeft om nieuwe manieren te ontwikkelen en ze dan ook samen te revalueren.

Op deze manier proberen we alle werknemers met dezelfde basiskennis uit te rusten en een uniforme dynamiek en aanpak te ontwikkelen. Uiteindelijk dient dit ervoor te zorgen dat iedereen binnen het team een duidelijk beeld heeft van de spoed- en intensieve zorg, wat tot meer plezier, rust en zelfverzekerdheid hoort te leiden in wat anders vaak als stresserend wordt ervaren.

Onderwerpen

Module 1: shock inclusief bloeddrukmeting en lactaat

Module 2: de trauma patiënt en pijnstilling

Module 3: monitoring van de ICU/spoedpatiënt en infusiebeleid

Module 4: de cardiorespiratoire spoedpatiënt

Module 5: Point Of Care Ultrasound (POCUS) van thorax en abdomen

Module 6: de urinaire spoedpatiënt

Module 7: acid-base voor beginners

Module 8: de hematologische spoedpatiënt en dus transfusietherapie

Module 9: de neurologische spoedpatiënt

Module 10: de endocrinologische spoedpatiënt

Module 11: CPR

Details

Datum: in overleg

Locatie: Evidensia Dierenziekenhuis gericht op spoedopvang

Doelgroep: dierenarts gezelschapsdieren basis

Doeldieren: hond en kat

Instapniveau: dierenarts gezelschapsdieren basis

Inschrijven: enkel voor teams van Evidensia verwijsklinieken

Voor meer informatie: Chantal Kooyman, academy@evidensia.nl

Trainer

Kris Gommeren

Kris GommerenKris Gommeren is afgestudeerd met een internship en residency in inwendige ziekten, uitgevoerd aan de universiteit van Gent. Tijdens deze periode heeft Kris ook de spoed- en intensieve zorge en de bloedbank mee helpen uitbouwen. Hierna werkte hij korte tijd in een verwijscentrum in Nederland alvorens Europees specialist inwendige ziekten te worden en naar de universiteit van Luik te verhuizen. Sinds 2008 leidt Kris de spoed- en intensieve zorgen afdeling aan de universiteit van Luik. Ook behaalde hij een doctoraat over de effecten van systemische inflammatie op het cardiovasculair stelsel. Kris was gedurende enkele jaren voorziter van de Europese diergneeskundige vereniging van spoed- en intensieve zorgen en werd in 2018 ook Europees specialist in spoed- en intensieve zorgen. Naast zijn werk op de universiteit van Luik, werkt Kris als consultant voor Evidensia Nederland, met het oog op de inrichting van spoed- en intensieve zorg klinieken, zowel qua organisatie, als qua training van de dierenartsen en paraveterinairen via de Academy.