Leerlijn spoed en intensieve zorg – de basis

Het "Spoedcamp" voor de verwijsklinieken en spoed- en intensieve zorg klinieken is in het leven geroepen door Theo van den Herik en Kris Gommeren. Het doel is om dierenartsen en paraveterinairen de nodige tools aan te reiken om met een zeker gevoel spoed- en kritische zorg patiënten te ontvangen.

Door middel van verschillende trainingsdagen, waarbij minstens de helft van het personeel van de kliniek aanwezig is, worden de belangrijkste aspecten van spoed- en intensieve zorg besproken. De besproken topics worden steeds in de context van het diergeneeskundige centrum besproken, met aandacht voor de mogelijkheden en limieten in het diergneeskundige centrum. De opleidingsdagen vinden maandelijks plaats, zodat het diergeneeskundige team de tijd en mogelijkheid heeft om nieuwe manieren te ontwikkelen en ze dan ook samen te revalueren.

Op deze manier proberen we alle werknemers met dezelfde basiskennis uit te rusten en een uniforme dynamiek en aanpak te ontwikkelen. Uiteindelijk dient dit ervoor te zorgen dat iedereen binnen het team een duidelijk beeld heeft van de spoed- en intensieve zorg, wat tot meer plezier, rust en zelfverzekerdheid hoort te leiden in wat anders vaak als stresserend wordt ervaren.

Onderwerpen

Module 1: triage en hygiëne

Module 2: pijnstilling en anesthesie in de opname

Module 3: monitoring en infuustherapie

Module 4: verpleging en monitoring van de cardiorespiratoire patiënt

Module 5: Point Of Care UltraSound (POCUS) van thorax en abdomen.

Module 6: verpleging en monitoring van de urinaire spoedpatiënt

Module 7: acid-base voor beginners

Module 8: de hematologische spoedpatiënt, bloed donatie en bloed transfusie: uitvoering en monitoring

Module 9: verpleging en monitoring van de neurologische patiënt

Module 10: verpleging en monitoring van de endocrinologische patiënt

Module 11: CPR

Details

Datum: in overleg

Locatie: Evidensia Dierenziekenhuis gericht op spoedopvang

Doelgroep: paraveterinair basis en gevorderd

Doeldieren: hond en kat

Instapniveau: paraveterinair basis en gevorderd

Inschrijven: enkel voor medewerkers van Evidensia Dierenziekenhuizen

Voor meer informatie: Chantal Kooyman, academy@evidensia.nl

Trainer

Theo van den Herik (VTS ECC)

Theo van den HerikNa het afronden van de opleiding tot paraveterinair aan het Groenhorstcollege en de hbo-opleiding dierhouderij en welzijn aan de hogeschool in Delft, heeft Theo van den Herik een aantal jaren gewerkt als fulltime paraveterinair. Hierna is hij op de Spoedkliniek Midden Nederland gaan werken op de afdeling intensieve zorg.

Op de Universiteit in Utrecht is hij zich gaan specialiseren en sinds 2013 mag hij zich naast paraveterinair en ingenieur ook Veterinary specialist in de Emergency and Critical Care noemen. Inmiddels werkt hij voor Evidensia in dierenkliniek Nunspeet en voor de Evidensia Academy.